Nyheter

Dyr konsultrapport blir fullmäktigefråga

Nyligen avslöjades det attRegion Västmanland betalat 937 500 kronor för att ta fram en konsultrapport bestående av en Powerpoint-presentation på cirka 40 sidor. Rapporten handlade om mödrahälsovården och personalen har reagerat på att informationen i rapporten inte tillfört något nytt.

-Jag tycker det är en anmärkningsvärd summa pengar för en så pass tunn rapport. Därför vill jag taupp frågan i regionfullmäktige, jag vill veta om de styrande partierna anseratt detta är väl använda skattepengar, säger Stephanie Bruksgård, moderat ledamot i regionfullmäktige.

-Det är också anmärkningsvärt att rapporten inte lämnades ut på begäran trots att den var färdig. Först när Dagens medicin hänvisade till offentlighetsprincipen lämnades rapporten ut, avslutar Stephanie Bruksgård (M).

Nya regionstyret hämmar Västmanlands utveckling

Igår presenterade den nya koalitionen i Region Västmanland sin gemensamma politik för mandatperioden. Moderaterna är föga imponerade av de 26 punkterna som man menar inte driver regionens utveckling framåt.

  • Det bidde bara en tummetott, skulle man kunna säga. Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet har alltså på två veckor bara kunnat presentera 26 urvattnade punkter varav de allra flesta är hela fullmäktige redan överens om, som att främja företagande och att skatten ska vara oförändrad, säger Tomas Högström, gruppledare för Moderaterna.
  • Någon borgerlig allianspolitik ser vi inte skymten av. Var är exempelvis införande av valfrihet inom fler områden i sjukvården? Var är natt- och helgtjänsterna för vårdpersonalen och det barn- och ungdomspsykiatriska centrum som Liberalerna så ihärdigt förespråkat? De verkar inte ha fått något genomslag alls i förhandlingarna med Socialdemokraterna och då måste man fråga sig om det var värt att byta sida, säger Mikael Anderson Elfgren (M), regionråd i opposition.
  • Det nya styret saknar svar på de stora utmaningar och problem som Region Västmanland har. De skriver att de vill korta vårdköerna och arbeta med kompetensförsörjning men de talar inte om hur de ska göra det. Moderaterna kommer att fortsätta lägga konkreta och genomförbara förslag för att utveckla regionen. S, L och C har presenterat en politik som snarare riskerar att hämma utvecklingen, säger Jenny Landernäs (M), regionråd i opposition från Hallstahammar.

M och KD kritiska till nytt regionstyre

Moderaterna och Kristdemokraterna går i opposition i Region Västmanland. De två partierna avser att samarbeta under mandatperioden och är mycket kritiska till det nya styret.

-En vecka efter att valfullmäktige ägt rum har den nya koalitionen bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna fortfarande inte presenterat någon gemensam politik. Det är ett svaghetstecken och visar att det nya styret inte vilar på en stabil grund. De förlorade dessutom sin första votering i fullmäktige, säger Tomas Högström, gruppledare för Moderaterna.

– Det har nämnts att det ska finnas ett 30-punktsprogram på vad det nya styret vill åstadkomma. Men någon sådan överenskommelse finns inte att läsa varken på partiernas hemsidor eller i sociala medier. Moderaterna och Kristdemokraterna har redan lämnat in flera gemensamma motioner efter valet. Vi är eniga om att regionen inte kan vänta med att korta vårdköerna, säger Malin Gabrielsson (KD).

Ny gruppledning för M i regionen

Under tisdagskvällen valde Moderaterna ny gruppledning i regionen för den kommande mandatperioden. Till gruppledare omvaldes Tomas Högström.

– Jag är mycket glad över att få fortsatt förtroende från fullmäktigegruppen. Vi har gjort ett bra val i Västmanland till landstingsfullmäktige och förhandlar just nu för att kunna styra och leda Region Västmanland, säger Tomas Högström.

Gruppledaren Tomas Högström är bosatt i Västerås och var 2008 – 2010 landstingsstyrelsens ordförande.

Till vice gruppledare nyvaldes Mikael Andersson Elfgren som är bosatt i Västerås och till vardags arbetar som officer.

– Det känns inspirerande att tillsammans med Tomas få leda fullmäktigegruppens arbete. Politik är ett lagarbete och Moderaterna kommer att ha fullt fokus på att genomföra den politik vi gick till val på, säger Mikael Andersson Elfgren.

Moderaterna fortsätter att styra i Arboga

Nu är det politiska styret i Arboga klart. De sju partier som samarbetat i två och ett halvt år kommer att fortsätta med det.

Arboga ska de kommande fyra åren styras av Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Omsorgspartiet och Vänsterpartiet.

Moderaten Anders Röhfors sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande.

– Det har fungerat bra. Vi har respekt för varandras ideologier och försöker hitta lösningar i samförstånd och dialog, säger Anders Röhfors till P4 Västmanland.

Waltersson och Högström presenterade rapporter om vårdköer

Idag besökte Moderaternas sjukvårdspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall Västerås. 

Tillsammans med oppositionsrådet Tomas Högström (M) hölls en livesänd pressträff om kösituationen inom sjukvården. I Västmanland har operationsköerna ökat med 240 procent de senaste fyra åren. 

Läs den lokala rapporten här:

Läs den nationella rapporten här: 

(S) anklagas för att sprida falsk information om Köpings sjukhus

I en debattartikel i tidningen Magazin24 påstår regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S) och socialminister Annika Strandhäll (S) att allianspartierna vill sälja Köpings sjukhus. Något sådant förslag har dock aldrig lagts av Alliansen, och artikeln har fått Moderaternas oppositionsråd Tomas Högström att reagera starkt.

-Norström och Strandhäll ljuger när de påstår att vi vill sälja sjukhuset. Genom agerandet skada Socialdemokraterna sin politiska trovärdighet. Det är heller inte värdigt det demokratiska uppdrag som de har att förvalta. Om ledande företrädare agerar på detta sätt sänker de sig till en nivå som är jämställd med de så kallade trollfabrikerna som sprider falska rykten på internet i syfte att skada den politiska debatten. Jag har en uppmaning till Socialdemokraterna och det är att göra en så kallad pudel och be om ursäkt, säger Tomas Högström (M).

Moderaterna vill införa digital vårdgaranti

Moderaterna har föreslagit att Region Västmanland ska införa en digital vårdgaranti. Vårdgarantin är till för att patienten ska få kontakt med vården inom rimlig tid. Idag gäller dock detta bara för fysiska besök och för telefonkontakt, inte för digitala kontakter via nätet.

– Fler besök i sjukvård sker digitalt, då är det viktigt att sjukvården följer med i utvecklingen och att vi i Västmanland inför en digital vårdgaranti, säger Mikael Andersson Elfgren, moderat ledamot i regionfullmäktige.

Stockholms läns landsting har redan infört en digital vårdgaranti som bland klargör att alla vårdgivare skall vara digitalt tillgängliga och ha ett basutbud av digitala tjänster.

– Garantin bör klargöra hur snabbt patienten skall få svar via digitala kontaktvägar samt bidra till att digitala tjänster skall vara tillgängliga för så många som möjligt. Garantin ska både tydliggöra de rättigheter patienterna har samtidigt som det kan bidra till att utveckla den digitala vården, säger Mikael Andersson Elfgren (M).

Ladda fler inlägg
Tappade uppkopplingen