Nyheter

M och KD kritiska till nytt regionstyre

<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:”Cambria Math”; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-alt:”Calisto MT”; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-alt:Calibri; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1073786111 1 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Calibri; mso-fareast-language:EN-US;} p.MsoPlainText, li.MsoPlainText, div.MsoPlainText {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-link:”Oformaterad text Char”; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Calibri; mso-fareast-language:EN-US;} span.OformateradtextChar {mso-style-name:”Oformaterad text Char”; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-unhide:no; mso-style-locked:yes; mso-style-link:”Oformaterad text”; mso-ansi-font-size:11.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:Calibri; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} –>

Moderaterna och Kristdemokraterna går i opposition i Region Västmanland. De två partierna avser att samarbeta under mandatperioden och är mycket kritiska till det nya styret.

-En vecka efter att valfullmäktige ägt rum har den nya koalitionen bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna fortfarande inte presenterat någon gemensam politik. Det är ett svaghetstecken och visar att det nya styret inte vilar på en stabil grund. De förlorade dessutom sin första votering i fullmäktige, säger Tomas Högström, gruppledare för Moderaterna.

– Det har nämnts att det ska finnas ett 30-punktsprogram på vad det nya styret vill åstadkomma. Men någon sådan överenskommelse finns inte att läsa varken på partiernas hemsidor eller i sociala medier. Moderaterna och Kristdemokraterna har redan lämnat in flera gemensamma motioner efter valet. Vi är eniga om att regionen inte kan vänta med att korta vårdköerna, säger Malin Gabrielsson (KD).

Ny gruppledning för M i regionen

<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:”Cambria Math”; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-alt:Calibri; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1073786111 1 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Calibri; mso-fareast-language:EN-US;} p.MsoPlainText, li.MsoPlainText, div.MsoPlainText {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-link:”Oformaterad text Char”; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Calibri; mso-fareast-language:EN-US;} span.OformateradtextChar {mso-style-name:”Oformaterad text Char”; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-unhide:no; mso-style-locked:yes; mso-style-link:”Oformaterad text”; mso-ansi-font-size:11.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:Calibri; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} –>

Under tisdagskvällen valde Moderaterna ny gruppledning i regionen för den kommande mandatperioden. Till gruppledare omvaldes Tomas Högström.

– Jag är mycket glad över att få fortsatt förtroende från fullmäktigegruppen. Vi har gjort ett bra val i Västmanland till landstingsfullmäktige och förhandlar just nu för att kunna styra och leda Region Västmanland, säger Tomas Högström.

Gruppledaren Tomas Högström är bosatt i Västerås och var 2008 – 2010 landstingsstyrelsens ordförande.

Till vice gruppledare nyvaldes Mikael Andersson Elfgren som är bosatt i Västerås och till vardags arbetar som officer.

– Det känns inspirerande att tillsammans med Tomas få leda fullmäktigegruppens arbete. Politik är ett lagarbete och Moderaterna kommer att ha fullt fokus på att genomföra den politik vi gick till val på, säger Mikael Andersson Elfgren.

Moderaterna fortsätter att styra i Arboga

Nu är det politiska styret i Arboga klart. De sju partier som samarbetat i två och ett halvt år kommer att fortsätta med det.

Arboga ska de kommande fyra åren styras av Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Omsorgspartiet och Vänsterpartiet.

Moderaten Anders Röhfors sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande.

– Det har fungerat bra. Vi har respekt för varandras ideologier och försöker hitta lösningar i samförstånd och dialog, säger Anders Röhfors till P4 Västmanland.

Waltersson och Högström presenterade rapporter om vårdköer

Idag besökte Moderaternas sjukvårdspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall Västerås. 

Tillsammans med oppositionsrådet Tomas Högström (M) hölls en livesänd pressträff om kösituationen inom sjukvården. I Västmanland har operationsköerna ökat med 240 procent de senaste fyra åren. 

Läs den lokala rapporten här:

Läs den nationella rapporten här: 

(S) anklagas för att sprida falsk information om Köpings sjukhus

I en debattartikel i tidningen Magazin24 påstår regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S) och socialminister Annika Strandhäll (S) att allianspartierna vill sälja Köpings sjukhus. Något sådant förslag har dock aldrig lagts av Alliansen, och artikeln har fått Moderaternas oppositionsråd Tomas Högström att reagera starkt.

-Norström och Strandhäll ljuger när de påstår att vi vill sälja sjukhuset. Genom agerandet skada Socialdemokraterna sin politiska trovärdighet. Det är heller inte värdigt det demokratiska uppdrag som de har att förvalta. Om ledande företrädare agerar på detta sätt sänker de sig till en nivå som är jämställd med de så kallade trollfabrikerna som sprider falska rykten på internet i syfte att skada den politiska debatten. Jag har en uppmaning till Socialdemokraterna och det är att göra en så kallad pudel och be om ursäkt, säger Tomas Högström (M).

Moderaterna vill införa digital vårdgaranti

Moderaterna har föreslagit att Region Västmanland ska införa en digital vårdgaranti. Vårdgarantin är till för att patienten ska få kontakt med vården inom rimlig tid. Idag gäller dock detta bara för fysiska besök och för telefonkontakt, inte för digitala kontakter via nätet.

– Fler besök i sjukvård sker digitalt, då är det viktigt att sjukvården följer med i utvecklingen och att vi i Västmanland inför en digital vårdgaranti, säger Mikael Andersson Elfgren, moderat ledamot i regionfullmäktige.

Stockholms läns landsting har redan infört en digital vårdgaranti som bland klargör att alla vårdgivare skall vara digitalt tillgängliga och ha ett basutbud av digitala tjänster.

– Garantin bör klargöra hur snabbt patienten skall få svar via digitala kontaktvägar samt bidra till att digitala tjänster skall vara tillgängliga för så många som möjligt. Garantin ska både tydliggöra de rättigheter patienterna har samtidigt som det kan bidra till att utveckla den digitala vården, säger Mikael Andersson Elfgren (M).

Läs det senaste numret av "Vårt landsting"

Lite sommarläsning i hängmattan? Under sommaren delar vi ut det senaste numret av “Vårt landsting” i olika bostadsområden runt om i länet men du kan självklart läsa tidningen även här på webben. Läs om våra förslag för att korta vårdköerna, flexibal buss-stopp och mycket annat.

Ladda ner tidningen som PDF här: Vårt landsting nr 2, 2018

M släpper rapport om psykisk ohälsa i Västmanland

Enligt Region Västmanlands egna undersökning Liv och Hälsa Ung 2017 ökar den upplevda psykiska ohälsan. Sedan 2012 har andelen unga, framför allt tjejer som uppger att de mår bra stadigt minskat. Konsekvensen för Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) är att antalet patienter i behov av vård och behandling ökat kraftigt. Därför har Moderaterna nu släppt en rapport med förslag för att förbättra situationen i länet.

– Vi vill bland annat se till att unga hamnar på rätt vårdnivå och att regionen tar ansvar över elevhälsan. Idag faller allt för många mellan stolarna. Vi vill också digitalisera psykiatrin så att det blir lättare och snabbare kontaktvägar in i vården. Ungdomsmottagningarnas tillgänglighet måste öka och vi satsar 22 miljoner kronor i vår budget för att korta vårdköerna genom bland annat att köpa behandlingar och införa ett vårdgarantikontor, säger Mikael Andersson Elfgren (M), fullmäktigeledamot och kandidat till landstingsfullmäktige.

– På grund av de ökade söktrycket hos BUP får allt färre vård i tid. I Västmanland väntar 400 barn och ungdomar på en utredning hos BUP. BUP uppfyller enbart vårdgarantin i drygt 40% av fallen. Att barn och ungdomar som mår dåligt inte får vård i tid, det är ett kraftigt underbetyg för den sittande majoriteten Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, säger Victor Nilsson, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet Västmanland.

– Ungdomars psykiska ohälsa är en tickande bomb och riskerar att skapa ett livslångt utanförskap, det krävs krafttag för att ändra situationen, avslutar Mikael Andersson Elfgren (M).

Hela rapporten kan läsas här: rapport-ungas-psykiska-ohalsa

Ladda fler inlägg
Tappade uppkopplingen