Ifrågasatt brohöjning slopas

I somras beslutade regionstyrelsen i Västmanland att investera 75 miljoner kronor i en höjning av E18-bron över Kolbäcksån och Strömsholms kanal, detta för göra det möjligt att segla under den och därmed öka turismen. Moderaterna protesterade kraftigt eftersom ingen analys av fördelarna med satsningen redovisades. Nyligen meddelade Trafikverket att brohöjningen blir betydligt dyrare än planerat. Därmed vill inte den rödgröna majoriteten i Region Västmanland gå vidare med brohöjningen.

– Enligt Trafikverket kommer brohöjningen att kosta mellan 97 och 114 miljoner kronor. Vi fick informationen under ett möte med den strategiska regionala beredningen i Region Västmanland i fredags och då uttryckte de rödgröna partierna att det var för mycket pengar även för dem. Vi moderater protesterade redan i juni mot beslutet att lägga 75 miljoner på brohöjningen. Det här visar att vi hade rätt i vår kritik, en brohöjning är att kasta pengarna i sjön. Om Trafikverket ser en samhällsnytta med en höjning av bron får de i så fall stå för kostnaden för den här bron och övriga broar som också måste höjas. Hittills har den samhällsnyttan inte gått att påvisa, säger Jenny Landernäs, oppositionsråd för Moderaterna i Region Västmanland.

Tappade uppkopplingen