M och KD vill använda extra statsbidrag till vårdköer

Region Västmanland får 45 miljoner kronor extra i statsbidrag år 2019 som ett resultat av den nya statsbudgeten. Moderaterna och Kristdemokraterna har nu lagt ett förslag till regionstyrelsen om att en del av pengarna ska användas till att korta vårdköerna.

-Tack vare att Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom sin budget i riksdagen har Region Västmanland fått 45 miljoner extra som man tidigare inte räknat med. Extrapengarna är välkomna och ett välbehövligt tillskott till regionen. Det ger oss möjligheter att använda pengarna där de gör mest nytta, nämligen i sjukvården, säger Tomas Högström, gruppledare för Moderaterna.

– Vi föreslår att 15 av de 45 miljonerna används till att kapa vårdköerna. För pengarna kan man bland annat köpa operationer och behandlingar av andra vårdgivare och landsting eftersom vi själva inte klarar av uppgiften. Bara på hudkliniken har över 500 personer väntat i över 90 dagar på behandling, säger Malin Gabrielsson (KD).

Tappade uppkopplingen