Magmuskeloperationer blir fullmäktigefråga

Flera kvinnor vars magmuskler delat sig har nekats operation i Region Västmanland. Detta trots att man opererar patienter för samma åkomma i både Västerbotten och Uppsala. Nu har Moderaternas Silvana Enelo-Jansson krävt att frågan tas upp i regionfullmäktige.

-Vi har fått uppgifter om att det inte bara är enstaka kvinnor som nekats dessa operationer så nu vill vi veta hur många patienter det rör sig om. Ständiga magsmärtor, ryggont och förstoppning är bara några av problemen som uppstår till följd av att magmuskler delar sig, säger Silvana Enelo-Jansson, ledamot för Moderaterna i regionfullmäktige.

-Det förefaller märkligt att vården är så ojämlik beroende på om man är skriven i Uppsala eller Västmanland. De här kvinnorna som nekas operation ser sällan någon annan utväg än att bekosta operationerna själva. Det handlar om runt 77 000 kronor och jag vill veta hur den styrande majoriteten ser på att patienter får betala dyrt för operationer när de redan betalat till vården en gång via skattsedeln, säger Silvana Enelo-Jansson (M).

Tappade uppkopplingen